Dakwah : Talk about Taubat .

Bismillahirrahmanirrahim , In The Name of Allah The Most Gracious the Most Merciful .
Pernah terfikir untuk bertaubat ?
Semua orang akan rasa untuk bertaubat jika memang Allah tetapkan begitu ,
Cuma cara taubat nya je yg berbeza .

Yang Ira belajar , cara taubat sebenarnya ialah kita taubat . Niat untuk bertaubat . Doa pada Allah . Kemudian , tak buat lagi . Tapi , kebanyakan manusia . Dia terlampau buta bila dah taubat , dia buat lagi . Macam dunia ni dia punya je ~ *YaAllah . Sesunggunya Allah Maha Pemurah lagi Maha Penyayang . Allah Maha Penerima Taubat .

Pernah ke kita fikir apa yang Allah rasa bila kita buat mcam-2 dosa , then kita taubat . Buat balik lepas tu , taubat balik . Allah terima taubat kita lagi . Ira bukan kata Ira perfect . Malah , Ira pun mcam tu ! Ira tak nak orang lain buat macam apa yang Ira buat . Sebab tu , Ira ingatkan . Tapi , sebenarnya kita sebagai manusia , hendaklah sentiasa bertaubat dan selalu mengakui kesalahan kita .

Haish ~ Ira terlampau banyak dosa . Ira terlampau lagho (lalai) . Ira rasa macam berdosa sngt . . Cara untuk mengelakkan kita sentiasa lalai , hendaklah kita sentiasa beristighfar kepada Allah . Sentiasa berzikir kepada Allah . Insyaallah , hati kita lembut .

Satu fakta yang Ira suka untuk share ialah , kita boleh menyebut perkataan La Ilaha Illa Allah . Tanpa mngerakkan bibir pun sebenarnya dan sekiranya kita menyebut perkataan tu , hati kita sure tenang . Kalau tak tenang tu , better check up balik hati tu . Mungkin ada sedikit sleng ke ?

p/s : Harap dakwah cara ini berkesan :D

Wallahu'alam


Tiada ulasan: